Καλάθι αγορών 0 Προϊόν/τα - 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΜΑΣΚΑ

Πρώτα κοιτάζουμε αν η μάσκα μας εφαρμόζει σωστά γιατί όσο καλή και να είναι, αν έχουμε εισροή νερού στο εσωτερικό της τότε μας χαλάει τη διασκέδαση μας. Στη συνέχεια κοιτάζουμε να ταιριάζει στη δραστηριότητα για την οποία την επιλέξαμε,  δηλαδή αν προορίζεται για ελεύθερη κατάδυση (free diving), αυτόνομη (scuba diving) ή απλή παρατήρηση του βυθού (snorkeling).

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΜΑΣΚΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΑΣ

Πιάνουμε τη μάσκα και με τα δυο μας χέρια και την τοποθετούμε απαλά στο προσωπό μας. Προσέχουμε να είναι ευθυγραμμισμένη σωστά με το προσωπό μας και να μην μπαίνουν μαλλιά μέσα στη μάσκα. Επίσης, τα ανδρικά πρόσωπα πρέπει να είναι ξυρισμένα! Στη συνέχεια εισπνέουμε κοφτά και έντονα μόνο από τη μύτη και κρατάμε την αναπνοή μας. Εάν η μάσκα κολλήσει στο πρόσωπό μας, έστω και για λίγα δυτερόλεπτα, τότε εφαρμόζει σωστά.

ΜΟΥΣΤΑΚΙ & ΡΥΤΙΔΕΣ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑΣ

Όταν υπάρχει μουστάκι είναι αδύνατο να κολλήσει η μάσκα γιατί το νερό περνάει μέσα από τις τρίχες. Μία λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι να βάλουμε βαζελίνη στο μουστάκι έτσι ώστε να εμποδίσουμε το νερό να περάσει. Η άλλη λύση είναι να ξυρίσουμε ελαφρώς το μουστάκι στο ανώτερό του σημείο κάτω από τη μύτη και εκεί να τοποθετήσουμε τη μάσκα μας. Άλλο σημαντικό πρόβλημα στεγανότητας της μάσκας είναι οι ρυτίδες του προσώπου. Αυτές λειτουργούν σαν αυλάκια μέσα από τα οποία περνάει το νερό εσωτερικά της μάσκας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, παρά μόνο σωστή επιλογή στη μάσκα και όταν τη φοράμε να μην κάνουμε διάφορους μορφασμούς οι οποίοι μεγαλώνουν τις ρυτίδες.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣΚΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Για να καταλάβετε πώς πρέπει να γίνει η επιλογή, πρώτα απ'όλα πρέπει να σας εξηγήσουμε ποιός είναι ο εσωτερικός όγκος της μάσκας και ποιόν ρόλο διαδραματίζει. Ο εσωτερικός όγκος είναι ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα στο πρόσωπό μας και στη μάσκα (κρύσταλλα & φούστα σιλικόνης). Αν θα θέλαμε να τον μετρήσουμε θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την μάσκα σε μία επίπεδη επιφάνεια και να την κρατήσουμε παράλληλη προς αυτήν. Στη συνέχεια, θα βάζαμε νερό μέσα στη μάσκα μέχρι να ξεχειλίσει. Το νερό που θα παρέμενε μέσα αν το ρίχναμε σε ένα δοχείο με μετρητή όγκου θα βρίσκαμε τον εσωτερικό όγκο της μάσκας με μια πολύ καλή προσέγγιση. Συνήθως μπερδεύουμε τον εσωτερικό όγκο της μάσκας με την εξωτερική επιφάνεια των κρυστάλλων της και αυτό είναι λάθος. Συνήθως βέβαια συμβαδίζουν, όμως οι μεγάλες εταιρείες μπορούν πλέον και βγάζουν μάσκες μικρού όγκου και σχετικά μεγάλου οπτικού πεδίου!

Όταν καταδυόμαστε η υδροστατική πίεση πιέζει τη μάσκα πάνω στο πρόσωπό μας. Όσο πιο βαθιά κατεβαίνουμε τόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή η πίεση με κίνδυνο να πάθουμε κάποιο βαρότραυμα (π.χ. να σπάσει κάποιο αγγείο στον οφθαλμό). Έτσι είναι απαραίτητο από κάποια μέτρα και κάτω να φυσήξουμε πολύ ελαφρά αέρα από τη μύτη μέσα στη μάσκα για να εξισώσουμε την πίεση της. Όσο μεγαλύτερος είναι ο εσωτερικός όγκος της μάσκας τόσο περισσότερο αέρα πρέπει να φυσήξουμε για να πραγματοποιηθεί η εξίσωση. Όταν καταδυόμαστε με ελεύθερη κατάδυση (free diving) χρησιμοποιούμε μόνο τον αέρα  που έχουμε εισπνεύσει στην επιφάνεια πριν την έναρξη της βουτιάς, επομένως είναι υπερπολύτιμος και δεν πρέπει να τον σπαταλάμε για οποιοδήποτε λόγο. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι σε βαθιές βουτιές με ελεύθερο πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες μικρού όγκου. Στην κατάδυση με αναπνευστική συσκευή (αυτόνομη κατάδυση - scuba diving) δεν μας ενδιαφέρει, γιατί έχουμε άφθονο αέρα και ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα μεγάλου οπτικού πεδίου και άρα σχετικά μεγάλου όγκου για να απολαύσουμε καλύτερα τις ομορφιές του βυθού. Στο snorkelling (επιφανειακό κολύμπι με ταυτόχρονη παρατήρηση του βυθού) επειδή δεν βουτάμε ή αν βουτήξουμε θα φτάσουμε μόνο μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια επιλέγουμε ό,τι και στην αυτόνομη κατάδυση.

ΜΑΥΡΗ Ή ΔΙΑΦΑΝΗ ΣΙΛΙΚΟΝΗ

Η επιλογή γίνεται και πάλι σε σχέση με τη δραστηριότητα. Η διάφανη σιλικόνη αφήνει τον ήλιο να περάσει μέσα στο πρόσωπο και άρα είναι πιο φωτεινή από τη μαύρη. Από την άλλη όμως ζεσταίνεται περισσότερο το πρόσωπό μας ειδικά όταν υπάρχει ήλιος και έτσι θολώνει πιο εύκολα. Έτσι αν δεν καθόμαστε πολύ ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε διάφανη σιλικόνη. Αυτό συμβαίνει στο snorkeling όταν δεν ξεπερνάμε τη μία ώρα παραμονής στη θάλασσα και στην αυτόνομη κατάδυση γιατί συνήθως βρισκόμαστε κάτω από τα 15 μέτρα και εκεί είναι πιο σκοτεινά γιατί τα χρώματα εξαφανίζονται λόγω της διάθλασης, οπότε χρειαζόμαστε μια μάσκα φωτεινή. Όταν όμως κάνουμε ελεύθερη κατάδυση ή υποβρύχιο ψάρεμα επειδή έχουμε αρκετή παραμονή στην επιφάνεια (συνήθως πάνω από μία ώρα) χρησιμοποιούμε μαύρη σιλικόνη.

 

Ωραριο Καταστηματος

Δευ-Τετ-Σάβ: 10:00-15:00

Τρί-Πέμ-Παρ: 10:00-20:00

© 2024 apostolidisdive.gr. All Rights Reserved. κατασκευη ιστοσελιδας - XTD

Search